Училище за магия и вълшебство Хогуортс!

Магията е във всеки от нас,само трябва да позволиш на другите да я видят...
 
ИндексЗбИжЗИЙКалендарГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеПотребителиПотребителски групиВход

Share | 
 

 Дъмбълдор! Жив! Дали?!

Go down 
АвторСъобщение
Г-ца ЛестранжБрой мнения : 43
Age : 26
Localisation : At the Gates Of Midian
Registration date : 24.01.2007

ПисанеЗаглавие: Дъмбълдор! Жив! Дали?!   Пет 26 Яну - 14:05:01

Улики за Дъмбълдор

Това са някои от уликите, съдържащи се в страниците на Хари Потър и Нечистокръвния Принц, които подкрепят възможността Дъмбълдор да не е мъртъв в действителност, и всичко което се случи през онази вечер да е добре планирано предварително от самия Дъмбълдор.
Всяка от тези улики е, вероятно, сама по себе си не напълно убедителна, но когато събереш всичките....

1. Голямата тръпка(?) на Дъмбълдор

Хари и Дъмбълдор са на върха на кулата под Черния знак. Хари носи мантията невидимка, Дъмбълдор му нареди да я сложи преди да с екачат на метлите за да отлетят до върха на кулата. хари чува стъпки и се оглежда, но Дъмбълдор му нарежда с жест да се отдръпне. Хари вади пръчката си и се дръпва назад.
Цитат:
Вратата се отвори с трясък, някой нахлу през нея и извика "Експелиармус!" Тялото на Хари веднага се вкочани и стана неподвижно, и той почувства как пада назад към стената на кулата, подпрян като нестабилна статуя, неспособен да помръдне или да говори.
Интересно е да отбележим, че нещата се случват толкова бързо, че дори Хари е объркан за момент:

Цитат:
Той не можеше да разбере как е станало - Експелиармус не беше Замразяваща магия - тогава, под светлината на Черния знак, той видя пръчката на Дъмбълдор, политаща в дъга над ръба на укрепленията и разбра.... Дъмбълдор го беше демобилизирал безсловесно, и секундата която му бе трябвала за да направи тази магия му бе струвала възможността да се защити.


Защо Дъмбълдор замрази Хари? Хари вече беше невидим за нападателите и извън опасност.
Единственото обяснение би могло да бъде, че Дъмбълдор вече е знаел, вече е бил планирал, че ще умре тази вечер(или ще инсценира смъртта си) и не само не е искал Хари да се намеси и може би да бъде ранен, имал е нужда от Хари като свидетел, който да е в състояние да каже на всички останали какво е станало.
Дъмбълдор може също да е обещал на Снейп че ще се погрижи Хари да не може да с енамеси, знаейки чувствата на Хари към Снейп и какво Снейп ще трябва да направи.
Предположението, че е било план на Дъмбълдор да направи това, е подкрепено и от факта, че той го направи толкова бързо, почти без да мисли, когато Драко нахлу на сцената.
Предположението на Хари, че Замразяващата магия е била на Дъмбълдор е подкрепено от факта, че магията изчезна когато Дъмбълдор напусна кулата минути след това.
*** *** *****************

2. Хайде всички заедно да се направим на умрели

Коагто се опитва да убеди Драко да не го убива, Дъмбълдор му предлага интересен изход:
Цитат:
"Мога да ти помогна, Драко." "Не, не можеш." каза Малфой, докато пръчката му се тресеше силно. "Никой не може. Той ми ми каза да го направя или ще ме убие. Нямам избор." "Той не може да те убие ако си вече мъртъв. Върни се на добрата страна, Драко, и ние ще те скрием по-добре отколкото можеш да си представиш."

Tогава Дъмбълдор предлага да защити и майка му, и дори Луциус когато излезе от Азкабан.
Това е много интерсно, нали? Драко не го разбира(??? не съм сигурна за тази част, не разбрах какво е take up), но Дъмбълдор казва, че има начини да инсценира смъртта на Драко. Това ен звучи ли точно акто онова, което подозираме че Дъмбълдор е планирал за себе си?

ВАЖНО РАЗКРИТИЕ! Току що научихме и можем да потвърдим, че английското издание на ХП6 НЕ включва думите "той не може да те убие ако си вече мъртъв." Дали Джоан Роулинг не е включила тези думи първоначано, но после да е решила, че това е прекалено и прави уликата прекалено очевидна? Възможно ли е тя да е решила да ги премахне, но думите да са били случайно включени в американското издание?
*** *** *** ************************
3. Летящата Авада Кедавра

Веднага щом прочетох описанието на това, което се случи в момента в който Снейп уби Дъмбълдор, малки червени флагчета изскочиха в мозъка ми, но в началото не им обърнах внимание. Това всъщност беше най-първата улика, която ми сигнализира за цялата работа.
Всеки друг път, когато сме виждали отправянето на Авада Кедавра жертвата просто пада мъртва:

Цитат:
Съществото в креслото вдигна магическата си пръчка и каза нещо, но старецът крещеше така неистово, че не чу нито дума. За миг проблясна зелена светлина, разнесе се вихрен шум и Франк Брайс се сгърчи. Беше мъртъв още преди да се строполи на пода.

Някъде отдалеч над него се разнесе силен студен глас, който каза:
- Убий излишния!
После нещо изсвистя и втори глас прониза нощта с думите:
- Авада Кедавра!
Взрив от ослепителна зелена светлина сякаш проби клепачите на Хари. Той чу нещо тежко да пада на земята до него, гадеше му се от ужсната болка в белега, после тя утихна... Като предчувстваше с ужас какво му предстои да види, Хари отвори очи.
Седрик лежеше с разперени ръце на земята до него. Беше мъртъв.


Въпреки това, в ХП6, когато Снейп отправя същото проклятие към Дъмбълдор, той рязко отскача нагоре и извън кулата:
Цитат:
Снейп вдигна магическата си пръчка и я насочи право към Дъмбълдор. "Авада Кедавра!" Сноп зелена светлина изскочи от пръчката на Снейп и удари Дъмбълдор в гърдите. Ужасеният писък на Хари никога не излезе от устата му; той беше принуден да гледа в тишина как Дъмбълдор излетя във въздуха. За секунда изглеждаше, че той виси под блестящия череп, и тогава бавно падна назад, като голяма парцалена кукла, над укрепленията и извън полезрение.

Защо това прилагане на Авада Кедавра да е толкова различно от всеки друг път когато сме го виждали?
Може би тази магия беше различна, защото макар че това бяха думитекоито Снейп каза, той въобще не е направил смъртоносното проклятие. Спомняте ли си колко важни бяха в тази книга безсловесните магии? Може би Снейп е казал Авада Кедавра, но магията, която наистина е мислел, безсловесната, е била друго проклятие, такова, което само прави да изглежда, че Дъмбълдор е мъртъв.
Дори заглавието на главата, в която всичко това се случва е подозрително - "Ударената от светкавица кула". Макар че това е името на картата таро, заради която Трелони се притесняваше в глава 25, възможно ли е Роулинг да намеква, че магията тук не е била Авада Кедавра, а само някакви зелени искри за пред смъртожадните?

4. Не насочвай това към мен ако не го имаш предвид
В Ордена на Феникса научаваменещо интересно и важно когато Хари се опитва да прокълне Белатрикс:

Цитат:
У Хари се надигна омраза, каквато никога досега не бе изпитвал. Той изскочи иззад шадравана и изкрещя: "Круцио!" Белатрикс изпищя. проклятието я беше съборило на земята, но тя не се загърчи и не запищя от болка както беше станало с Невил - вече се изправяше на крака.... (...) "Никога досега не си използвал Непростимо проклятие, нали, момче?" - изкрещя. - "Трябва наистина да ги имаш предвид, Потър! Трябва наистина да искаш да причиниш болка - да й се наслаждаваш..."

Ако Снейп наистина е работил по заповедите на Дъмбълдор да направи така, че д аизглежда за света че Снейп го е убил, дори да е използвал истинската Авада Кедавра, ако не я е имал предвид, ако всъщност не е искал да убие Дъмбълдор, тогава не е ли възможно проклятието да не е убило Дъмбълдор, а само да го е наранило много?
*** *** *** ********************************

5. Риданието на Фоукс

Веднага след убийството на Дъмбълдор, докато всички са събрани в болничното крило, Хари казва на всички че Снейп го е направил. Той спира, завладян от чувства, и точно тогава се случва нещо много важно:

Цитат:
Мадам Помфри избухна в сълзи. Никой не й обърна никакво внимание, освен Джини, която прошепна, "Шшшш! Слушайте!"
Всички бяха там, Рон и родителите му, Хърмаяни, Лупин, Тонкс. И все пак точно Мадам Помфри е тази, която е поразена от това развитие на нещата. И продължава:
Преглъщайки, Мадам Помфри притисна пръсти до устата си, очите й се разшириха. Някъде навън в мрака, един феникс пееше така, както Хари никога не го бе чувал, впечатляваща елегия с ужасна красота.

Роулинг използва още един параграф за да покаже как песента на феникса изразява скръбта им, но докато прави това споменава:

Цитат:
Хари почувства, както беше чувствал песента на феникса преди това, че музиката е вътре вътре в него, не без... Колко дълго са стояли там, слушайки, той не знаеше, нито защо слушането изглежда намаляваше леко болката им...
И тогава Макгонъгол влиза, променя темата, и песента на феникса е забравена.
След много минути, след разказите за случилото с епрез нощта, Роулинг споменава, че Фоукс още пее:
Всички замълчаха. Риданието на Фоукс още се носеше над тъмните поляни навън.
... но мислите на Хари се насочват към други неща, той с епита къде е сега тялото на Дъмбълдор. след още време, когато срещата се разпуска и Хари следва Макгонъгол към офиса й, Роулинг прекъсва с изречението:
Коридорите навън бяха пусти и единственият звук беше далечната песен на феникса

Каквото и да е правел, Фоукс работи усърдно върху него и не се предава. Но ние би трябвало да вярваме, както е в заглавието на главата - "Риданието на феникса", че просто домашния любимец на Дъмбълдор изразява всеобщата скръб?
Толкова лесно ли забравяме, че сълзите на феникса имат силни лечебни способности?
Показтелно е, че именно лечителката, Мадам Помфри, се разплаква от песента на феникса. Тя добре познава лечебните сили на феникса. Преглъща с широко отворени очи. Тя разбира, че става нещо важно.
Също, Роулинг ясно посочва лечебните свойства на песента на феникса, Хари я чувства така, както когато е бил лекуван от феникс, и най-важното, песента изглежда намалява болката им! От тези пасажи определно личи, че Роулинг иска да видим, че Фоукс лекува някого!
Между другото, има още един случай, в който Фоукс спасява живота на Дъмбълдор:

Цитат:
... още един сноп зелена светлина се насочи към Дъмбълдор от магическата пръчка на Волдемор и змията нападна - Фоукс се спусна пред Дъмбълдор, отвори ширико човката си и погълна зелената светлина. Той избухна в пламъци и падна на земята, малък, сбръчкан и неспособен да лети.


Това е доказателство, че Фоукс е много силен. Може би не е достатъчно силен за да върне някой обратно от Авада Кедавра, но какво би станало ако Дъмбълдор не е ударен от истинска Авада Кедавра, а само от половин проклятие или от друга магия(както беше обяснено в горните улики)?
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://bellatrix.hit.bg
Г-ца ЛестранжБрой мнения : 43
Age : 26
Localisation : At the Gates Of Midian
Registration date : 24.01.2007

ПисанеЗаглавие: Продължението   Пет 26 Яну - 14:07:29

Продължение...
6. Някой да е виждал скоро пръчката на Дъмбълдор?

В самото начало на голямата сцена между Дъмбълдор, Драко и Снейп, едно от първите неща, които се случват е че Дъмбълдор губи магическата си пръчка:

Цитат: Вратата се отвори с трясък и някой нахлу през нея и извика "Експелиармус!" (...) под светлината на Черния знак, той видя как пръчката на Дъмбълдор полетя в дъга над ръба на укрепленията....


Но къде е пръчката му сега?
Ние знаем, че магическата пръчка на един магьосник е много важна за него, и магическа пръчка, принадлежала на магьосник силен колкото Дъмбълдор би била много важен предмет, чието местонахождение трябва да се знае, нещо, което не бихте искали да попадне в лоши ръце.
Тази улика не би означавала много ако не знаехме обичаите на магьосниците в такива случаи, но ние ги знаем! Пет глави преди това, когато Хари и Слъгхорн утешаваха Хагрид след смъртта на Арагог, Хагрид и Слъги изпяха песен за магьосник наречен Одо:

Цитат:
And Odo the hero, they bore him back home,
To the place that he'd known as a lad,
They laid him to rest with his hat inside out
And his wand snapped in two, which was sad.
Приблизителен превод: "И Одо героят, занесоха го обратно у дома, на мястото, където бе израснал, положиха го в гроба с шапката му наобратно и пръчката му счупена на две, което беше тъжно."

Но доколкото знаем, пръчката на Дъмбълдор не е счупена на две. След сцената на върха на кулата, пръчката на Дъмбълдор просто не е споменавана повече.
Възможно ли е пръчката да липсва, защото още е в Дъмбълдор, той още се нуждае от нея, понеже не е мъртъв?
***********************************
7.Няма тяло,няма престъпление

Последния път,когато наистина видяхме тялото на Дъмбълдор беше,когато Хари се надвесваше над него след като Снейп го е убил предния ден.
Сега виждаме как Хагрид носи тялото му към погребението,но то е покрито:

Цитат:

Хагрид вървеше бавно по пътеката на църквата между столовете.Той плачеше доста тихо,лицето му лъщеше от сълзите,а в ръцете му,завито в лилаво кадифе обсипано със звезди,беше това което Хари смяташе за тялото на Дъмбълдор.
(ХПНП,стр.643/599)

Всъщност ние не виждаме тялото на Дъмбълдор на погребението.Как можем да знаем дали е било там въобще?
*****************************************
8.Хари чувства в сърцето си,че Дъмбълдор не е умрял

На връщане от поставянето на тялото на Дъмбълдор на масата,Хари вижда,че Хагрид се връща и сяда до своето малко братче Гроп:

Цитат:
Хагрид седна до полу-брата си,а Гроп го потупа по главата толкова силно,че краката на стола му потънаха в земята.Хари имаше силно желание да се разсмее.
(ХПНП,стр.643/600)

...и минута по-късно,по време на хвалебствието(?):
Цитат:
Той изведнъж си спомни идеите на Дъмбълдор за някои думи,"глупак","дреболия","ревльо","щипя" и пак трябваше да подтисне смеха си...Какво му ставаше?
(ХПНП,стр.643/600)

Знаем,че за някой,който изпитва скръб,е нормално да има неподходящи реакции.Въпреки това,това също може да е улика,която подсказва,че Хари е усетил,без да разбере,че Дъмбълдор е все още жив.
************************************
9.Внимание-Дъмбълдор е лесно запалим

Като част от погребението пламък се самозапалва около тялото на Дъмбълдор и когато той спада го виждаме поставено в бяла мраморна гробница.
Отново не виждаме тялото нито преди,нито след огъня.
Но по-важното е,че никой не пали огъня,той се самозапалва.Тяло,което се пали от самосебе си.Звучи ли ви като някой,който познаваме?Виждали сме Фоукс да прави това няколко пъти в поредицата от книгите на Хари Потър и знаете какво става с Фоукс след като му се случва това.
По-рано в книгата виждаме няколко примера,където Дъмбълдор използва огън,важна страна на символа на феникса.Когато за първи път среща Том Риддъл в сиропиталището,за да демонстрира,че е магъосник,подпалва гардероба на Том.И той измагъосва огън,за да предпази Хари и себе си от инфериите в пещерата.
И след всичко това,за всеки случай,ако не сме разпознали знаците на феникса,Дж.К. ни припомня:

Цитат: Бял пушек се изви във въздуха и направи странни форми:Хари си помисли за един сърце-спиращ момент,че е видял как един феникс излита весело в небето,но в следващата секунда огънят беше изчезнал.
(ХПНП,стр.645/601)

Всички тези улики явно предполагат,че ако Дъмбълдор наистина е умрял или има силата да се преражда от пепелта от тялото си,или с негова сила,или с помощта на Фоукс.
************************************
Улики за Снейп
Това са улики, съдържащи се в страниците на ХП6, които подкрепят възможността Снейп всъщност да не е смъртожаден, а да е останал лоялен към Дъмбълдор, и през цялата книга да е работил по заповед на Дъмбълдор.
След като книгата всъщност е за Снейп(заглавието е "Хари Потър и Нечистокръвния Принц", което, както знаем, е същото като "Хари Потър и Снейп"), не можем да опишем всяко споменаване в книгата което се отнася до мистерията на Снейп. Но тук са някои неща, които ми се сториха важни.
1. Снейп лъже Нарциса и Белатрикс... два пъти
По време на срещата на Снейп с Нарциса и Белатрикс в дома му в глава 2, Снейп се опитва да им обясни защо не е убил Хари през всичките тези години в Хогуортс когато е имал прекрасни възможности:

Цитат:
Разбира се, скоро ми стана ясно, че той не притежава никакви особени таланти. Той се измъкна от няколко трудни ситуации с проста комбинация от късмет и по-талантливи приятели. Той е среднодобър магьосник...


Но ние знаем че Снейп знае че това е лъжа. Ние знаем че Снейп знае че хари е силен магьосник. Знаем че той знае че Хари говори змийски. Знаем че знае, че хари можеше да направи истински патрон само на 13 години. Ние знаем че той знае че Хари е побеждавал Волдемор пет пъти!
Но по-малко от страница след това, Нарциса плаче и казва на Снейп, че има да му каже нещо, но й е забранено от Волдемор. Снейп веднага отговаря че тя трябва д аследва заповедите на Волдемор, и сестра й Белатрикс се съгласява. Но Снейп изглежда притеснен от разговора.

Цитат:
Но Снейп беше станал и се спусна към малкия прозорец, погледна между завесите и пак ги затвори с рязко движение. Обърна се към Нарциса, намръщен.


Какво е станало, което го кара да затвори завесите изведнъж и да се обърне намръщен обратно към жените? Дали не е разбрал нещо?
Чак в този момент той им доверява, че вече знае за плана, че Волдемор вече му е казал. Той отново лъже!
Ако вече е знаел за плана, защо само секунди преди това зае позицията, че Нарциса трябва да следва заповедите на Волдемор като закон и да не говори за него?
Ние знаем, че Снейп е силен легилимант, научихме го по време на уроците на Хари по оклумантика в ХП5. В случай че сме забравили за легилимантиката, Роулинг я споменава само няколко страници преди това:

Цитат:
Мислиш че той греши? Или че някак съм го заблудил? Да заблудя Черния Лорд, най-великият магьосник, най-добрия легилимант който света някога е познавал?

Тъй като беше на ръба да разкаже всичко на Снейп, назначението на драко трябва да е било най-отгоре в мислите на Нарциса, и в момента до прозореца, Снейп го е видял в ума й. Тогав атой ги излъгва, че вече знае за плана, за да спечели доверието им.
Така че, докато Снейп се опитва да убеди Белатрикс и Нарциса че е достоен за доверието на Волдемор, ние виждаме че той ги лъже няколко пъти. Това може да означава само че Снейп не е толкова лоялен към Волдемор колкото би искал Белатрикс и Нарциса(и ние!) да си мислят, че.
**************************************
2. Какво подслуша Хагрид
Хари говори с Хагрид след отравянето на Рон, и хагрид се изпуска, че е чул нещо, което не би трябвало да знае:
Цитат:
Излизах от гората и ги чух да говорят - е, да се карат... Чух Снейп да казва на Дъмбълдор че взима прекалено много неща за сигурни и че може би тпой - Снейп - не иска да го прави повече... Дъмбълдор му каза твърдо, че се е съгласил да го направи и толкоз...
Тази улика ни казва, че Снейп следва заповедите на Дъмбълдор, макар че сега виждаме, че това, което Снейп е обещал да направи, е трудно или неприятно.
Също така сега имаме потвърждение, че Дъмбълдор има план, който включва Снейп, и Дъмбълдор е убеден че плана, с който Снейп се е съгласил ще продължи.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://bellatrix.hit.bg
Г-ца ЛестранжБрой мнения : 43
Age : 26
Localisation : At the Gates Of Midian
Registration date : 24.01.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Дъмбълдор! Жив! Дали?!   Пет 26 Яну - 14:08:27

Жив или не?

Ясно е че след предполагаемата смърт на Дъмбълдор проф. Макгонъгол трябва да заеме директорския пост .... така и става. Ианче ако Дъмбълдор е жив кабинета с грозилището няма да се отвори, както стана в ХП5.Тогава той не се отваря за Ъмбридж.Така нямаше да се отвори и за проф. Макгонъгол но
Цитат:
"после излезе след проф. Макгонъгол от болничното крило.коридорите отвън бяха безлюдни, чуваше се само далечната песен на феникса. Трябваше да минат доста минути докато Хари забележи че вървят не към кабинета на Макгонъгол, а на Дъмбълдор, и още няколко сек. докато се сети разбира се че тя е зам.-директор ...сега чевидно бе станала директор.... и стаята зад грозилището е вече нейна ...
Без да продумват, се качиха по подвижното спираловидно стълбище и влязоха в овалния кабинет ..."

Друг факт че Дъмбълдор е мъртав е че се появява портрет (негов) в директорския кабинет както когато при след смърта на директори.
Цитат:
"И още към редиците на мътвите директори и диркрки на "Хогуъртс" се беше пръединил нов портрет... Дъмбълдор се беше сгърбил в златната рамка над с писалището с очила с форма на полумесеци закрепени на гърбавия му нос , и изглеждаше умиротворевн и ведър."
Този нов портрет нямаше да се появи ако той не беше мъртъв...
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://bellatrix.hit.bg
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Дъмбълдор! Жив! Дали?!   

Върнете се в началото Go down
 
Дъмбълдор! Жив! Дали?!
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Училище за магия и вълшебство Хогуортс! :: Свободна зона :: Дискусии-
Идете на: